www.Job3000.cz

přidat do oblíbených nastavit jako výchozí stránku Reklama pro Vás
Personální reklama

Podnikat, nebo zůstat zaměstnancem? (podnikání)

30.10.2007

Být pánem svého času a mít veškeré zisky ze své práce! Proč někteří z nás na cestě za profesním štěstím opakovaně riskují, zatímco jiní by za žádnou cenu neopustili pevnou pracovní dobu, pohodlí kanceláře a jistotu stálého platu? Toužíte po nezávislosti, nebo po jistotách? A co se dnes vyplatí víc?

Volná pracovní doba, možnost vlastního rozhodování, vyšší výdělky. Žádné sociální jistoty, povinnost platit sám za sebe sociální a zdravotní pojištění a věčné otázky: Budu mít dost klientů? Budou mi včas platit? Když teď tuto práci odmítnu, dostanu ještě někdy další? Stát se dnes živnostníkem nebo podnikat na volné noze vyžaduje hlavně velkou dávku odvahy, schopnosti riskovat a přizpůsobit se. Skončila doba porevoluční, čas zázračných kariér. Tenkrát stačil dobrý nápad, aby se zákazníci hrnuli. Dnes existují dobrých nápadů stovky. Co je dělá jedinečnými a úspěšnými? Schopnost je dobře nabídnout a ještě lépe prodat! Máte-li dobrý nápad a potřebné schopnosti nebo výrazný talent na cokoliv a ještě výraznější množství odvahy, můžete se stát velmi úspěšnými, aniž byste se museli celý život s ostatními workholiky přetahovat o vysoké posty. Můžete šéfovat sami sobě, ale musíte si dát pozor: práce na volné noze s sebou přináší více odpovědnosti. Nemít nadřízeného může být příjemné, ale dokáže snést jako šéfa sami sebe? "Výhodou práce na volné noze je, že jsem sám sobě šéfem," prohlašuje známý písničkář Jaromír Nohavica. "Nevýhodou je, že jsem šéfem sám sobě."

Chtít nestačí

Stačí pořádně poslouchat okolí nebo své přátele, abyste zjistili, že po vlastním byznysu volá o dost víc lidí, než je nakonec těch, kteří se do něj skutečně pustí. Vždyť je to přece tak jednoduché! Chápete? Už žádné od devíti do pěti! Už žádná otročina, žádné dohady se šéfem! Když je to tak snadné, proč vzdušné zámky o pohádkových výdělcích, pohodlné pracovní době a firmě bez šéfa končí po pár měsících sezením ve vyhřáté kanceláři s jistotou, že v pět skutečně půjdete domů a že každého patnáctého budete mít na účtu x tisíc korun? Protože podnikání není pro každého! Pro podnikání obecně je potřeba kromě štěstí, dovedností a znalostí i přítomnost určitých lidských vlastností. Ne každý může podnikat, byť jako zaměstnanec může být velmi úspěšný a výkonný. Stejně je tomu i naopak. Lidé, kteří z různých důvodů ukončili své podnikání, se často nedokáží podřídit novému prostředí a nemají žádné výsledky, říká Blanka Chladová z personální společnosti OPENN. Rozhodnutí, zda zůstat zaměstnancem, nebo podnikat, závisí podle ní na tom, jak si každý z nás dokáže odpovědět následující otázky: Co mi v předchozím/současném zaměstnání nevyhovovalo? Co mi naopak vyhovovalo? Co mě s největší pravděpodobností čeká za překážky? Co mi nová situace může přinést? Co mohu ztratit? Mám na to riskovat, nebo potřebuji pro sebe i rodinu spíše jistotu? Neutrpí mým rozhodnutím moje vztahy s blízkými? Zvládneme novou situaci ekonomicky? Budu-li podnikat, jak budu získávat klienty? Jsem dobrý obchodník nebo jsem spíš dobrý v jiných činnostech? A mám dostatečně ambiciózní cíle? Vím, kdy budu spokojený?

Zaměstnanec, vlastní firma nebo volná noha?

Ve skutečnosti opravdu existují tři profesní možnosti! Zatímco dříve se běžně rozlišovalo pouze na zaměstnance a zaměstnavatele podnikatele či firmy, dnes tvoří samostatnou skupinu i nezávislí profesionálové na volné noze, říká Robert Vlach, provozovatel internetového portálu ww.navolnenoze.cz. V čem se liší? Úděl zaměstnance zažil téměř každý. Výhodu mají zejména ti, po jejichž kvalifikaci je právě poptávka. Takové zaměstnance si firmy hýčkají, zatímco ostatní jsou na tom podstatně hůře. Musí se spokojit s nižším platem a méně ohleduplným zacházením. Prakticky žádný zaměstnanec, ani ten kvalifikovaný, nemá do budoucna jistotu, že po jeho schopnostech bude i nadále poprávka. Podnikatelé v roli zaměstnanců představují opačný protipól. Otěže svého života drží sice pevněji v rukou, ale takové podnikání je náročné a žádá si celého člověka. Pokud však podnikatel touto nelehkou zkouškou projde, je jeho budoucnost zajištěna mnohem lépe než v případě zaměstnanců. Výsada profesionálů na volné noze spočívá v jejich neomezených možnostech a nezávislosti. Netíží je zodpovědnost za zaměstnance, o to více se mohou věnovat jádru podnikání. Pokud si udělají dobré jméno, mají o práci postaráno na dlouho dopředu a vydělají více než průměrný zaměstnanec. Nevýhodou tohoto podnikání je obtížný začátek, tvrdí Vlach. I sebelepší nápad nemusí znamenat podnikatelský úspěch, jste-li člověkem, který tíhne k pasivitě a nemá rád změny. V takovém případě se vám totiž bude podnikat jen horko těžko. Nedá se říct, že by schopnost úspěšně podnikat závisela na tom, je-li člověk cholerik, sangvinik, flegmatik nebo melancholik. Škatulkování v tomto případě není k ničemu. Osobně znám podnikatele choleriky i flegmatiky, kteří jsou úspěšní. Často totiž svoje slabé stránky dokáží kompenzovat lidmi, kterými se obklopí, což mi přijde velmi důležité, domnívá se Blanka Chladová. Také Robert Vlach neví o žádných osobnostních rysech, které by podnikání vyloženě bránily: Rizika vidím spíš v oblasti zdraví a soukromí. Do podnikání by se například neměl pouštět člověk, který má výrazně sníženou odolnost vůči stresu. Stejně tak živitel rodiny asi nepůjde na volnou nohu, když mu záleží především o pravidelném příjmu. Jde hlavně o ambice, vytrvalost a pohled do budoucna. Pokud tohle všechno máte, popřemýšlejte, ale hlavně už začněte, doplňuje Josef Nechvátal z personálního serveru Job3000.cz

Podnikání? Nejtěžší je práce s lidmi!

Když dnes čtyřiadvacetiletá Eva Čejková byla malá holka, hrála si prodavačku, zvěrolékařku, moderátorku. Podnikání nikdy nebyl můj sen, ale vždycky jsem chtěla být nezávislá. Když po revoluci začal podnikat můj táta, obchodem se u nás doslova žilo. Pořád se o něm mluvilo, plánovaly se další a další kroky a já patřila k té části rodiny, která zdědila krev obchodníka. Zaměstnaná jsem byla vlastně jen jednou v životě. Tři měsíce. Když mi končila zkušební doba, skončila jsem i já. Zjistila jsem, že potřebuji svobodu a pohodu. Jakmile mi někdo přikazuje, od kdy do kdy mám být v práci, tak to prostě nejde, směje se. V jedenadvaceti letech založila Eva společnost ConPro, která se věnuje organizaci konferencí, seminářů, workshopů a společenských aktivit. Podnikání podle svých slov obětovala spoustu času včetně víkendů a probdělých nocí. A také spoustu peněz, než jsem se naučila vhodně investovat ať už do lidí nebo do vybavení. Chvilku to trvalo a když se dnes ohlédnu zpět, určitě bych spoustu věcí řešila jinak. Ale kdybych ty chyby neudělala tenkrát, určitě by přišly jindy. Dnes už jsem z nich poučená. Že její firma úspěšně funguje už tři roky přičítá Eva píli, vytrvalosti, samostatnosti, citu pro obchod, ale také notné dávce štěstí. Nejtěžší pro mě byla a zůstává práce s lidmi. Čím větší tým mám a čím více klientů zastupujeme, tím častěji se potkávám s novými typy lidí a zjišťuji, že je potřeba ke každému přistupovat naprosto individuálně. To, co platí na jednoho, neplatí jinde. Stejné je to i s týmem okolo mě. Vybrat do něj takové lidi, kteří budou zcela profesionální, neseberou se po roce a nezaloží konkurenční společnost i to se mi už stalo je velmi těžké. V této souvislosti mám jednu zásadní zkušenost. Po dvou letech podnikání jsem potřebovala pomoct, a tak jsem do firmy najala ředitelku s tím, že já budu vystupovat pouze jako jednatelka. Nefungovalo to. Jsem hodně velký perfekcionista prakticky ve všech směrech, ať se to týká přístupu ke klientům, psaní obchodních dopisů, nabídek či úklidu na stole i v kuchyni. S kolegyní jsem se nakonec i z tohoto důvodu rozloučila. Dnes řídím firmu sama a na post řízení asi jen tak někoho nepustím. Firma je prostě moje dítě a to si musím vychovat sama. Dnes vede Eva tým xxxlidí. Od svých pořízených požaduje dobrou náladu a schopnost dobře odvést svoji práci. Jsem velmi háklivá na pesimistické a negativní prostředí. Nálada jednoho člověka se pak přenáší na celý tým a výkonnost je hned menší, tvrdí. Nevyžaduji po svých zaměstnancích pevnou pracovní docházku. Jestli někdo přijde v osm nebo v jedenáct je mi skutečně jedno, hlavně když vidím dobré výsledky. Za tři roky existence firmy Eva pochopila, že v dnešní době člověk může věřit jenom sám sobě. Udělala jsem hodně chyb, když jsem lidem skutečně věřila a chtěla jsem si například jenom o něčem popovídat nebo se o něčem poradit. Kompletně se to pak celé otočilo proti mně. Říká, že i kdyby musela s podnikáním skončit, nikdy se nenechá zaměstnat. Jakmile jí totiž někdo dává příkazy, za které považuje i pevnou pracovní docházku, okamžitě jde její výkonnost dolů, protože ji práce přestává bavit. Na podnikání oceňuji hlavně svobodu. Můžu si řídit sama sebe, svůj čas a můžu lépe realizovat svoje sny, dodává.

Líbí se mi být zaměstnancem

Podnikatelské prostředí je blízké i Robertu Vlachovi. Největší výhodou profesního života na volné noze je pro něj svoboda jednání a rozhodování. Do kolotoče s pevnou pracovní dobou a píchačkami bych nikdy nevstoupil, tvrdí rozhodně. Je sám sobě dobrým šéfem? Snažím se dělat pro to první poslední. Pracuji pouze čtyři dny v týdnů zhruba šest hodin denně. Po práci aktivně relaxuji, každý rok si dopřeji čtyři až osm týdnů dovolené. Znám ale několik případů, kdy je podnikatel sám sobě tím nejhorším šéfem. Zatímco vztah šéf versus zaměstnanec se řídí pravidly společnosti a skupiny, v případě osobní sebevlády jde o niterné procesy. Nekontrolovatelné sevření mysli kolem předmětu podnikání může být velmi nebezpečné. V lepším případě končí workholismem, v tom horším na psychiatrii, myslí si. Vždycky jsem byla zaměstnaná a nikdy mě ani nenapadlo, že by tomu mohlo být jinak, říká Blanka Chladová, personalistka ze společnosti OPENN. Jsem člověk, který možná postrádá určitý typ vlastností, které jsou pro úspěšné podnikání potřeba. Jsem jako zaměstnanec spokojená a jiné ambice nemám. Nic mi ale nebrání podporovat v podnikání mého manžela, který se stal ze zaměstnance podnikatelem před šesti lety. Pamatuji si, jak jsme tehdy společně řešili všechny pro i proti, které s sebou takhle profesní změna přináší. Každodenně mohu sledovat oba světy, v čem se liší i co je jim společné. Na pozici zaměstnance vidím jednoznačnou výhodu: neřeším daňové přiznání. Možná chabý důvod, ale pro mě dostatečně pádný, abych svoji pracovní pozici neměnila, směje se.

Nezačínejte kvůli penězům!

Správně si odpovědět na otázky týkající se profesních cílů a stanovit priority stejně jako to udělali Eva, Robert a Blanka. To je cesta, která vás dovede k úspěchu buď v zaměstnání nebo v podnikání. Nejhorší je začínat s podnikáním kvůli penězům. To je nesmysl, se kterým přichází velké zklamání, domnívá se Josef Nechvátal. Za ideální podnikatelský začátek považuje práci na volné noze nebo založení živnosti. Období zakládání gigantických firem na zelené louce pomalu, ale jistě opadává. Není pochyb, že vymyslet v současné době dobrý podnikatelský nápad a najít prostředky na jeho financování je obtížné. Ale jde to! Dobré vyhlídky má podle Roberta Vlacha oblast obchodu a služeb. Vynikající perspektivu mají také veškeré služby pro seniory. Zatímco populace postupně stárne, trh je stále více orientován na mladé lidi. To je ale brzy změní. Dnešní senioři jsou bohatší a jako zákazníci nadprůměrně stálí a věrní. Také personalistka Blanka Chladová by v případě podnikatelských začátků sázela na služby. Stačí přijít do většiny restaurací, abyste zjistili, že v oblasti komunikace se zákazníkem by se dalo udělat mnohé. S přáteli jsme nedávno projížděli na kole jižní Čechy. Města i okolí se mohou pochlubit sice úžasnými památkami, co se ale týká oblasti gastronomie, je to podstatně horší. Myslím, že unavení cyklisté by nepohrdli ani chlebem namazaným máslem, kdyby byl ovšem naservírován s určitou dávkou slušnosti a tak trochu na úrovni. Tady by tedy nebylo až tak těžké najít mezeru na trhu Josef Nechvátal vidí šanci pro začínající podnikatele v oblasti internetu nebo franchisingu. A co podle něj může člověk udělat pro to, aby se mu podnikání dařilo? Za své hobby, přání, podnikání musí být schopen obrazně řečeno dát život. Podnikatelské starty nebývají jednoduché, všem začátečníkům tedy alespoň jeden příběh pro povzbuzení: Víte, že i slavná Estée Lauder kdysi začínala jako podomní obchodnice s krémy? Chodila a přesvědčovala, že ty její jsou nejlepší. Jestli ano nebo ne, posuďte samy. Každopádně právě tato žena získala v osmdesátých letech ocenění časopisu Time. Jako jedinou příslušnici něžného pohlaví ji tenkrát zařadil mezi dvacet nejvlivnějších obchodních géniů dvacátého století.

Jak na problémy?

Nedostatek financí a klientů není jediným nebezpečím, se kterým se potýkají začínající podnikatelé. Starosti jim dělá třeba špatná platební morálka jejich klientů. Robert Vlach tvrdí, že podle jeho výzkumů bývají problémy s placením pohledávek mnohdy až u poloviny všech zakázek. Aby se podobné situace nestávaly i vám, je nutné si ujasnit, kolik je jste ochotni v případné fázi zákazníkovi věnovat času, než mu dáte najevo, že jakákoliv další práce už bude podmíněna složením zálohy. Ti, kteří o práci dotyčného skutečně stojí, to budou bez váhání akceptovat. Vlažní zájemci odpadnou, vysvětluje Vlach. Výši záloh doporučuje odstupňovat podle důvěryhodnosti zákazníka. U stálých a spolehlivých klientů je často záloha zcela zbytečná, od zcela neznámých lidí je naopak nutné žádat o zálohu v plné výši. S takovým přístupem nemám za celou dobu podnikání jedinou neuhrazenou fakturu. Podnikatelka Eva Čejková se při své práci řídí zásadami, které ji od dětství vštěpovali rodiče upřímnost, pokora, tvrdá práce. Nějaký neúspěch včetně nezaplacené faktury podle ní unese každý člověk podnikající rozumně a bez dluhů. Důležité ovšem je se z něj poučit, rychle se oklepat a jít dál. Kdo skutečně podniká rozumně a bez zbytečného zadlužení, nikdy neriskuje tolik, aby nemohl začít znovu. Pro takové lidi je nový začátek pouze otázkou správného nastavení mysli. Jedině člověk, který má zdravé jádro, může být v pravém slova smyslu úspěšný, dodává Robert Vlach. Podnikatelé podle jeho zkušeností nekrachují z důvodů, že dělají chyby, ale protože si je nechtějí připouštět. Krize přichází v okamžiku, kdy se takových přehmatů nahromadí více za sebou. Člověk pak hledá nějakou skrytou příčinu neúspěchu a nechce si připustit, že by mohla být v něm samém: že je třeba nespolehlivý, dělá lživou reklamu nebo nehledí na přání zákazníků. To všechno jsou malé věci, které se dají snadno řešit, pokud si je podnikatel připustí. Jestli je ale dlouhodobě zanedbá, mohou mu přerůst přes hlavu. Pošramocené dobré jméno leckdy nejde napravit vůbec. Jak se tedy rozhodnete? Posadíte se zítra ráno bezstarostně do své kancelářské židle bez výčitek a vnitřního neklidu, že také nepodnikáte? Nebo jste skálopevně přesvědčeni, že nebude šťastní jinak, než jako živnostník? Jestli ano, právě se vám otevírají dveře do světa podnikatelů. Stačí jen správně uchopit kliku.

BOX 1:

Začněte s osvědčenou značkou!

Chcete podnikat, ale na vlastní byznys nemáte odvahu? Zkuste podnikání formou franchisingu!

Franchisové podnikání znamená, že se stáváte součástí už zavedené obchodní značky. Otevíráte prodejnu, restauraci nebo hotel, který se pyšní už známým logem. Systém franchisingu využívají v České republice stovky společností, namátkou restaurace rychlého občerstvení McDonald´s, prodejny s výrobky pro péči o zuby a tělo Profimed nebo obchody a kosmetické salony Yves Rocher. Nestáváte se jejich zaměstnancem, ale figurujete jako podnikatel. Do podnikání vkládáte svůj vlastní kapitál. Podle typu podnikání od desítek tisíc korun po miliony. Výhodou franchisingu je, že začínáte se značkou, která vám zajistí úspěch i poměrně rychlý podnikatelský start. Nevýhodou? Odvádíte mateřské firmě procenta z obratu. Jejich výše se pohybuje většinou od jednoho do pěti procent, máte-li velké zisky, může se přiblížit ale i k dvaceti procentům. Nejdůležitějším předpokladem úspěchu franchisanta je jeho pozitivní vztah k oboru podnikání. Franchisant nemusí být odborníkem v daném oboru nebo profesi, ale musí mít předpoklady učit se novým věcem a dovednostem, říká Jiří Krajča z České asociace franchisingu. Společnosti, které nabízejí možnost franchisového podnikání najdete na www.czech-franchise.cz . Jejími členy jsou jak už zmíněné velké mezinárodní systémy, tak i ty tuzemské například síť restaurací AMBIENTE, pekárny PANERIA nebo realitní kanceláře TANA. Na webových stránkách najdete u každé společnosti požadavky na uchazeče, výši kapitálu, který budete potřebovat pro začátek podnikání i výši vstupního poplatku. Obecně počítejte s tím, že než začít podnikat pod vybranou značnou, vybraná společnost si vás důkladně prověří. Budou ji zajímat jak vaše majetkové poměry, tak vztah k oboru, ve kterém toužíte uspět a samozřejmě vaše ochota učit se novým věcem a schopnost se vzdělávat. Pokud uspějete, získáte kompletní marketingové zázemí a celé prodejní know-how. Jste proškolení, jak se na trhu chovat, víte, jak jednat se zákazníky. Na druhou stranu musíte počítat s pravidelnými kontrolami. Mateřská firma při nich ověřuje, zda všechno plníte tak, jak je třeba.

BOX 2:

Víte, jak začít podnikat?
1. Zvažte všechny výhody a nevýhody podnikání. Čemu dáte přednost? Riskování nebo jistotě?
2. Mějte nápad a jasnou vizi. Nezačínejte s podnikáním kvůli penězům! Zjistěte si, jakou máte ve svém okolí konkurenci.
3. Sepište vše, co budete k podnikání potřebovat. Máte velké plány? Zajděte se informovat do banky, zda-li vám poskytne úvěr. Využít můžete i úvěry pro začínající podnikatele z operačního programu Podnikání a inovace Ministerstva průmyslu a obchodu. Musíte však řádně zpracovat podnikatelský záměr! Více na www.mpo.cz
4. Chcete-li začít pracovat na volné noze, vyžádejte si na Městském úřade výpis z rejstříku trestů.
5. Na Finančním úřadě si vyzvedněte doklad o nezadluženosti vůči státu. Česká správa sociálního zabezpečení vám zase vystaví doklad o bezdlužnosti na sociálním pojištění
6. Uhraďte správní poplatek ve výši 1 000 Kč za každou jednotlivou živnost. U koncesovaných živností je poplatek vyšší.
7. Na Živnostenském úřadě ohlašte začátek podnikání. Nezapomeňte totéž oznámit zdravotní pojišťovně, sociálnímu a finančnímu úřadu.

BOX 3:

Odborné konzultace:

Personální společnost OPENN
V Jámě 5
110 00, Praha 1

Josef Nechvátal
www.Job3000.cz

Robert Vlach
www.navolnenoze.cz

Česká asociace franchisingu
www.czech-franchise.cz

BOX 4:

Doporučená literatura:
Robert T. Kiyosaki: Bohatý táta, chudý táta. Vydalo nakl. Pragma
Stehen R. Covey: 7 návyků vůdčích osobností. Vydalo nakl. Pragma 1997.